Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani pƵhjaosa.

Suusõnaline traditsioon - Õigusline elu vanemast ajast peale

Vanasti talupojal mingisugust õigust pole olnud. Oli küll olemas vallakohus, mis oma valla meestest koosnenud, kuid see seisnud mõisniku mõju all ja kohtust õigust otsima minnes pole seda kunagi saadud. Peale vallakohtu olnud järgmine aste kihelkonnakohus, mis asunud Viljandis. Ka seal olid kohtunikkudeks talupojad. Suure-Jaani kihelkonnast valitud kihelkonnakohtusse kaks meest kolme aasta peale ja järgmise kolme aasta peale valitud Viljandi kihelkonnast. Kohtu karistus olnud alati ihunuhtlus. Wene kohtute sisseseadmisega keelatud peksmine ära ja selle asemel pidanud süüalune teatud aeg kinni istuma. Kohus määranud küll veel ihunuhtlust, kuid tegelikult pole seda enam täidetud. Nii pidanud näituseks süüalune, kellele oli määratud 10 hoopi, selle asemel 7 päeva arestis viibima.
EKLA, f 200, m 12:2, 87/8 (III-6) < Suure-Jaani khk., Tääksi k., Pütsi t. - Tony Bollmann < Jüri Reiner, 76 a. (1926)